Mleko odtłuszczone w proszku

Gwarancję najwyższej jakości i smaku z pewnością zapewni mleko odtłuszczone w proszku

Skład

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

Tłuszcz

g

w tym kwasy tłuszczowe

g

Węglowodany

g

w tym cukry

g

Białko

g

Sól

g

Sposób przechowywania:

Doskonałe do wypieków

Gwarancję najwyższej jakości i smaku z pewnością zapewni mleko odtłuszczone w proszku, które wykonane zostało z wysokiej klasy składników. Przeznaczone jest do produkcji wyrobów cukierniczych, piekarniczych, koncentratów spożywczych, a nawet serów topionych.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Mleko w proszku – wszystko, co warto o nim wiedzieć

Mleko w proszku powstaje w wyniku procesu polegającego na odparowaniu niemal 90% wody ze zwykłego mleka. W wyniku tego procesu powstaje delikatny, gładki, biały proszek o kremowym kolorze i słodkawym zapachu. Produkt ten jest oczywiście pełnowartościowy i posiada takie same wartości odżywcze jak mleko w swojej pierwotnej, płynnej postaci. Mleko w proszku może zostać jeszcze dodatkowo odtłuszczone. W tym przypadku będziemy mieć do czynienia z mlekiem granulowanym.

Jak powstaje mleko w proszku?

Mleko w proszku nazywane jest także koncentratem mlecznym. Powstaje w wyniku następujących po sobie procesów odparowywania i suszenia. Pierwszym etapem powstawania mleka w proszku jest normalizacja. Następnie odbywa się pasteryzacja, mająca na celu usunięcie z mleka wszelkich drobnoustrojów i innych zanieczyszczeń. Etap ten gwarantuje nam, że mleko w proszku nie będzie zawierało antybiotyków, ani niebezpiecznych dla zdrowia bakterii. Oczyszczone mleko transportowane jest do wyparek próżniowych, gdzie wstępnie usuwana zostaje część znajdującej się w nim wody. Na tym etapie redukcji woda stanowi około 50% całkowitej zawartości. Następnie mleko zostaje przeniesione do suszarek rozpyłowych, gdzie następuje etap ostatecznego suszenia. Zostaje odparowana reszta wody z mleka i powstaje produkt końcowy, czyli mleczny proszek.

Podwójne suszenie jest niezwykle istotne w całkowitym procesie produkcji mleka w proszku, gdyż dzięki niemu jest ono bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, nawet pomimo wystąpienia niewielkich grudek i zbryleń. Bardzo ważna jest także jakość mleka krowiego, z którego produkowane jest mleko w proszku, gdyż tylko to gwarantuje, że będzie to wyrób najwyższej klasy. Mleko w proszku odtłuszczone z MSM Mońki produkowane jest z mleka pochodzącego od krów wypasanych w najczystszych regionach Polski, dlatego z powodzeniem może być stosowane do każdego typu wyrobów, zarówno cukierniczych, piekarniczych, jak i produkcji koncentratów spożywczych.

Do czego służy mleko w proszku?

Chociaż sami pewnie rzadko używamy mleka w proszku, to w naszym domu znajdziemy całą masę produktów, w których składzie się ono znajduje. Mleko w proszku, a najczęściej mleko odtłuszczone, stosowane jest m. in. do produkcji jogurtów, serków, twarożków, batoników, ciasteczek oraz lodów. Mleko w proszku cena jest bardzo atrakcyjna, biorąc pod uwagę fakt, że jedno opakowanie wystarcza na długi czas. Jest to również niezwykle wygodne rozwiązanie w porównaniu do mleka w płynie, które musimy zużyć w ciągu 2-3 dni po otwarciu i co ważne, trzeba je przechowywać w lodówce.
Największą zaletą mleka w proszku poza oczywiście smakiem jest jego trwałość, określana jako stabilność mikrobiologiczna. Sproszkowaną formę możemy przechowywać o wiele dłużej niż zwykłe mleko w płynie, które zazwyczaj już po kilku dniach nie nadaje się do spożycia. Mleko w proszku w szczelnie zamkniętym opakowaniu można przechowywać nawet 3 lata. Nie wymaga się także by, było ono przechowywane w warunkach chłodniczych. Po otwarciu można z niego korzystać przez około 4 miesiące, co również stanowi ogromną przewagę nad mlekiem płynnym – czy to świeżym, czy pasteryzowanym.
Dodanie do wypieków i innych produktów spożywczych mleka w proszku gwarantuje ich niebywały smak i aromat. Proszek należy dokładnie rozpuścić w wodzie – najlepiej jest robić wszystko zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu przez producenta, gdyż w przypadku poszczególnych produktów wytyczne mogą nieco się różnić. Dodając większą ilość proszku do wody można dowolnie modyfikować konsystencję powstałego roztworu, dopasowując ją do swoich potrzeb.

Największymi odbiorcami mleka w proszku są producenci z branży spożywczej i cukierniczej, którzy dodając go do swoich wyrobów, wzbogacają je o cenne dla zdrowia wartości odżywcze, ale także podnoszą ich atrakcyjność i smak. Mleko granulowane doskonale zagęszcza wszelkiego rodzaju sosy, desery, oraz kremy, ulepszając ich konsystencję i wygląd. Mleko w proszku stanowi także niezbędny składnik produktów żywieniowych dla niemowląt i małych dzieci.

Czy mleko w proszku odtłuszczone jest zdrowe?

Na rynku dostępne jest w mleko w proszku w wersji pełnotłustej, jak i mleko odtłuszczone, które ma nie tylko mniej tłuszczu, ale i kalorii. Mleko w proszku zawiera praktycznie tyle samo witamin, co zwykłe mleko w płynie, zachowuje także wiele cennych wartości odżywczych. Mleko w proszku tak samo jak mleko płynne jest cennym źródłem wapnia, niezbędnego do budowy zębów i kości.

Wysoką zawartość składników odżywczych mleko w proszku zawdzięcza właśnie procesowi odparowania wody, który czyni z niego koncentrat cennych wartości odżywczych istotnych dla zdrowia człowieka. Mleko w proszku dzięki zagęszczonej formie zawiera aż 10-krotnie więcej fosforu, magnezu, potasu, sodu i wspomnianego wapnia. Tym bardziej nie należy obawiać się jego stosowania.

Mleko w proszku jest także niezwykle cennym źródłem białka. W 100 g produktu możemy znaleźć nawet 27 g protein. Niekiedy zdarza się, że producenci dodatkowo wzbogacają swoje mleko, dodając do niego ważne dla zdrowia witaminy A i D.