Masło ekstra

Masło Ekstra to idealna propozycja dla miłośników smaków kojarzonych z domem rodzinnym.

Skład

Śmietanka pasteryzowana

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

3088

Tłuszcz

83 g

w tym kwasy tłuszczowe

55 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

0 g

Białko

0 g

Sól

0 g

Sposób przechowywania:

Przechowywać w temp. Od 0 do + 10 ˚C.

Niezwykle kremowa konsystencja

Masło Ekstra to idealna propozycja dla miłośników smaków kojarzonych z domem rodzinnym. Niepowtarzalna kremowa konsystencja i wspaniały aromat sprawia, że idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Doskonale sprawdza się także jako składnik ciast i deserów. Masło Ekstra MSM Mońki produkowane jest ze śmietany, powstałej z mleka krów wypasanych w najczystszych rejonach Polski. Zawiera 83 procent tłuszczu.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Masło – niezbędny element w niejednej lodówce

Masło gości praktycznie w każdym polskim domu i to od bardzo dawna. Dla wielu osób niezapomnianym wspomnieniem z dzieciństwa jest właśnie smak świeżego i chrupiącego chleba grubo posmarowanego pysznym masłem śmietankowym, zazwyczaj domowej roboty. Czym ono w ogóle jest? Najprościej mówiąc, masło to jadalny tłuszcz wytwarzany z mleka krowiego, a konkretnie ze śmietanki, która powstała z tego mleka. Dobrej jakości masło powinno mieć delikatny kolor i przyjemny mleczny zapach, a po wyjęciu z lodówki być twarde i trudne do rozsmarowania. Masło jest na co dzień używane najczęściej do smarowania kanapek, ale jest to także składnik wielu pysznych dań i wypieków.

Masło polskie – skład i zastosowanie

Prawdziwe masło dobrej jakości składa się mniej więcej z 80-90% z tłuszczu mlecznego, z czego aż 56% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Ich obecność nie jest jednak szkodliwa dla zdrowia, gdyż są one pochodzenia naturalnego. Masło dostępne w sprzedaży na rynku polskim musi zawierać co najmniej 82% tłuszczu mlecznego. Wszystkie produkty, w których wartość ta jest niższa, są jedynie miksami tłuszczowymi i z masłem mają niewiele wspólnego. Poza tłuszczem w składzie prawdziwego polskiego masła znajdziemy także wodę oraz inne nietłuszczowe składniki. Masło ekstra, dostępne w ofercie Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej, w swoim składzie zawiera 83% procent tłuszczu. Monieckie masło powstaje z mleka od krów wypasanych w najczystszych regionach naszego kraju i jest produkowane z zachowaniem najwyższych standardów.

Dobrej jakości masło ma doskonały delikatny smak, dlatego jest nieodzownym składnikiem kanapek w wielu polskich domach. Do masła możemy dodać także przeróżne dodatki takie jak zioła, czosnek, czy przyprawy, tworząc w ten sposób wyjątkowo smaczne masełka smakowe, które można następnie wykorzystać na wiele sposobów. Delikatne masło ekstra jest także obowiązkowym składnikiem ulubionego śniadania naszych rodaków, czyli jajecznicy. W połączeniu ze świeżym szczypiorkiem stworzy niezapomniane doznania smakowe.

Masło jest także kluczowym składnikiem wielu wybornych wypieków. Niejedna pani domu dodaje go do ciast czy kruchych ciasteczek. Użyjemy go także do przygotowania kremów, którymi przełożymy tort lub udekorujemy babeczki. Przyda się także do przygotowania delikatnej, kremowej polewy czekoladowej, która z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

Z pomocą masła powstaną także dania wytrawne, jak zupy, sosy oraz pieczone mięsa. Zwłaszcza steki idealnie komponują się z odrobiną masła, które pozwala mu zachować sok i aromat wewnątrz mięsa.

Masło cena a właściwości zdrowotne

Wydawać by się mogło, że zakup prawdziwego masła jest bardzo prostą sprawą, jednak stojąc przed sklepową półką, w łatwy sposób możemy nabrać się na marketingowe sztuczki nieuczciwych producentów i sprzedawców. Najprostszym sposobem na unikniecie zakupu podrabianego masła jest zwyczajnie uważne czytanie tego, co znajduje się na etykiecie. Przede wszystkim na opakowaniu powinna znaleźć się konkretnie nazwa „masło”. Nie może być to żaden mix tłuszczowy, ani inny produkt maślany, czy masełko do smarowania. Kolejnym krokiem jest sprawdzenie zawartości tłuszczu. Jak wiadomo prawdziwe masło powinno mieć go co najmniej 80%. Koniecznie tłuszcz ten powinien być pochodzenia zwierzęcego. Wszelkie tłuszcze roślinne w składzie masła również będą dyskwalifikować produkt z tej kategorii. Kolejne kryterium, które pomoże odszukać prawdziwe masło na sklepowej półce, to cena. Zbyt niska może sugerować, że produkt, który zamierzamy kupić, nie jest pełnowartościowy.

Masło jest niezwykle zdrowe, jednak powinno być spożywane w określonych ilościach, dopasowanych do wieku, aktywności fizycznej, stylu życia i ogólnego zapotrzebowania organizmu. Dobrej jakości masło jest produktem, który w doskonały sposób może wspierać zdrowe żywienie i zbilansowaną dietę. Ważne, by przestrzegać dziennych limitów jego spożycia. W maśle znajdziemy kwas linolowy CLA, który ma niezwykłe właściwości prozdrowotne oraz przeciwnowotworowe. Ponadto jest źródłem cennych dla zdrowia witamin. Zawiera m. in. witaminę D, która wspiera kości, dlatego masło powinno podawać się zwłaszcza małym dzieciom. W maśle znajdziemy także witaminę A, która odpowiada za prawidłowy wzrok oraz witaminę K, odpowiedzialną za krzepniecie krwi. Większość witamin znajdujących się w maśle to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie prawdziwego pełnowartościowego masła i przyswajanie ich w naturalny sposób. Regularne spożywanie małych ilości masła zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, ma także pozytywny wpływ na układ krążenia.

Bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie masła, gdyż jest ono produktem wyjątkowo delikatnym i szybko może się zepsuć. Masło powinno przechowywać się chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Do bieżącego spożycia najlepiej jest wyjmować jedynie mały kawałek, warto pokroić go na mniejsze części, nadmiar można oczywiście mrozić. Znanym sposobem konserwacji masła jest jego solenie. Nie każdemu jednak odpowiada ten smak.