Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

Porcja:
4

Czas przygototwania:
50 minut

Składniki:

- 4-5 ziemniaków

- 1 główka czosnku

- 1 cebula

- ½ marchewki

- 200 ml śmietany kremówki

- 1l bulionu (warzywnego lub wołowego)

- Sól, pieprz

- Szczypiorek

- oliwa z oliwek

- ser Edamski

Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

Wykonanie:

Obierz ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko kroimy na małe kawałki.

W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodajemy czosnek. Jak zmięknie zalewamy bulionem . Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy około 20 minut.

Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy na gładki krem.

Na oliwie z oliwek smażymy grzanki z razowego chleba.

Zupę dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

Zobacz inne