Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Składniki:

-4 szalotki

- 2 łyżki oleju

-2 l bulionu rybno-warzywnego

-½ puszki grzybów słomianych w zalewie

-2 cm świeżego imbiru

-2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry

- 2 łyżki sosu sojowego

-2 łyżki soku z limonki

-2 łyżeczki cukru

-200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

-100 ml mleka kokosowego

-6 pomidorków koktajlowych

-500 g krewetek tygrysich (bez pancerza)

-kiełki rzodkiewki

-czarny sezam

-świeża kolendra

Zupa w stylu tajskim z krewetkami i serkiem topionym

Wykonanie:

Szalotkę pokroić i chwilę podsmażyć na oleju. Zalać bulionem, dodać pokrojone grzyby, oraz drobno posiekany imbir. Następnie dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, serek topiony i mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać pomidorki przekrojone na cztery części i krewetki. Gotować kolejne 2 minuty. Po wyłożeniu do miseczek, posypać posiekaną kolendrą, czarnym sezamem i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Zobacz inne