Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Składniki:

- Składniki na ciasto:

- 250 g mąki

-100 g masła

-30 g drożdży

-2 jajka

-2 łyżki śmietany 18%

-1 łyżka mleka

-¼ łyżeczki cukru

-sól do smaku

-Farsz:

-200 g filetu z łososia

-150 g sera Aldamer MSM Mońki

-½ pęczka koperku

-½ świeżej czerwonej papryki

-sól, pieprz do smaku

-sezam czarny lub biały do posypania

Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Przygotowanie:

drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wykonanie:

łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

Smacznego!

Zobacz inne