Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem

Składniki:

-Składniki na ciasto:

-3 łyżki mleka

-50 g drożdży

-500 g mąki pszennej

-150 g masła

- 2 jajka

-2 żółtka

-½ szklanki kwaśnej śmietany 18%

-1 płaska łyżeczka soli

-1 płaska łyżeczka cukru

-Składniki na farsz:

-1 kg kapusty kiszonej

-2 łyżki oleju rzepakowego

-300 g boczku wędzonego

-2 cebule

-2 łyżki masła

-200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

-1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

-1 łyżka kminku

-sól i cukier do smaku

Strudel drożdżowy z kapustą kiszoną i Aldamerem

Przygotowanie:
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.

Wykonanie:
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę,  podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne  rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.

Smacznego!

Zobacz inne