Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym i Aldamerem

Składniki:

-2 młode cukinie

-2 łyżki oleju rzepakowego

-4 pomidory suszone (w oleju)

-50 ml wody

-100 ml oliwy z oliwek

- 3 ząbki czosnku

-1 pęczek świeżej bazylii

-1 łyżka łuskanego słonecznika

-100 g sera Aldamer MSM Mońki

-sól i pieprz do smaku

Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym i Aldamerem

Wykonanie: 

Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie.
Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać starkowanym serem żółtym Aldamer.
Smacznego!

Zobacz inne