Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym

Składniki:

- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe

- 1 łyżka oleju

- 150 ml wina białego wytrawnego

- 200 g (2 opakowania) serka topionego kremowego MSM Mońki

- 2 łyżki kaparów z zalewy

- sól, pieprz kolorowy

-

Polędwiczki duszone w winie z sosem serowo-kaparowym

Przygotowanie: 

Polędwiczkę oczyścić z błon, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie podlać winem i poddusić na wolnym ogniu 7-8 min. Ser rozpuścić w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Doprawić solą i kolorowym pieprzem do smaku, a pod koniec dodać kapary. Na talerz wyłożyć pokrojoną w dwucentymetrowe plastry polędwiczkę, polać pozostałym po duszeniu winem i sosem serowo-kaparowym. Można podawać z gotowanymi na parze warzywami: zielonym groszkiem i marchewką.

Smacznego!

Zobacz inne