Pieróg obfitości

Składniki:

- Składniki na ciasto:

-250 g mąki pszennej

-80 g masła

-30 g drożdży

-1 jajko

-1 żółtko

-1/2 szklanki kwaśnej śmietany

-2 łyżki mleka

-cukier i sól

-Składniki na farsz:

-500 g fileta z indyka

-1 średnia cebula

-3 kolorowe papryki

-2 pomidory

-300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki w plastrach

-2 łyżki oleju

-3 ząbki czosnku

-sól, pieprz, zioła prowansalskie

Pieróg obfitości

Przygotowanie: 

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180°C, do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Zobacz inne