Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Składniki:

-4 średnie sztuki patisonów (ok. 12-14 cm średnicy)

-300 g pomidorów Lima (lub innych mięsistych)

-300 g sera żółtego – Morski MSM Mońki

-2 ząbki czosnku

-¼ łyżeczki chilli

-2 gałązki świeżego rozmarynu

-2 łyżki oliwy z oliwek

-sól do smaku

Patisony faszerowane pomidorami i serem morskim

Wykonanie:
Patisonom odciąć tak zwane „czapki”, wydrążyć miąższ ze środków i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić w plasterki. Czosnek posiekać i wymieszać z miąższem patisonów, płatkami chili i oliwą. Patisony posolić w środku i na przemian, warstwami układać pomidory, miąższ, starty ser żółty i igiełki rozmarynu (ostatnią warstwą powinien być ser). Tak przygotowane patisony przykryć „czapkami” i upiec w piekarniku w temperaturze 180oC przez ok. 40 minut.

Smacznego!

Zobacz inne