Paluchy z serem Gouda MSM Mońki
Paluchy z serem Gouda MSM Mońki
Składniki na dip: papryka świeża czerwona 2 szt., papryka żółta 1 szt. papryka konserwowa 3 duże kawałki, pomidor 1 średnia sztuka, czosnek 4 ząbki, keczup pikantny 2 łyżki, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 3 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, sól do smaku
Wykonanie:
Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem
i delikatnie oprószyć płatkami chili. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą
i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły. By zrobić dip wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka. Następnie obrać ze skórki. Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe i składniki i zmiksować.
Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąc z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.