Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym

Składniki:

- 300 ml mleka

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 jajko

- garść młodego szpinaku

- sól, cukier do smaku

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Składniki na farsz:

200 g sera podlaskiego MSM Mońki

200 g młodego szpinaku

7 ząbków czosnku

pieprz grubo mielony do smaku

klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie: Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo śmietanowym.

Sos:

2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g

150 ml kwaśnej śmietany 12%

pieprz czarny do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Zobacz inne