Mule w sosie serowo pomidorowym

Składniki:

-ok. 1kg muli (mogą być mrożone)

-200 ml białego wytrawnego wina

-200 g serka topionego kremowego MSM Mońki

-3 ząbki czosnku

-3 łyżki oliwy

-3 szalotki

-świeża bazylia, pieprz, sól do smaku

-3 dojrzałe pomidory

Mule w sosie serowo pomidorowym

Wykonanie:

Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem. Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Zobacz inne