Jak nie najeść się strachu w kuchni: Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Składniki:

-1 kg mąki pszennej

-30 g drożdży

-0,6 l letniej wody

-5 łyżek oleju rzepakowego

-szczypta cukru

-1 łyżeczka soli

Jak nie najeść się strachu w kuchni: Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Dawniej znane jedynie z amerykańskich filmów, a dziś obecne nawet w naszej rodzimej kulturze Halloween to przede wszystkim okazja do przyjęć z przymrużeniem oka. Nieodłącznym atrybutem zainspirowanych scenerią rodem z horroru maskarad jest bufet z „koszmarnym” menu. Wygląd w żadnym wypadku nie determinuje smaku przygotowywanych potraw, ponieważ halloweenowe specjały w niczym nie ustępują żadnej innej świątecznej uczcie. Imprezowym hitem stanie się pizza z duszkami serowymi, uzupełniona kultowym amerykańskim dodatkiem – pikantną kiełbasą pepperoni oraz prawdziwie jesiennym dodatkiem pod postacią utartej dyni. Prosta, szybka i strasznie pyszna!

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej, 30 g drożdży, 0,6 l letniej wody, 5 łyżek oleju rzepakowego, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

300 g pomidorów krojonych pelati, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy:

300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów, 5 plastrów kiełbasy pepperoni, 2 garście czarnych oliwek, 0,5 kg miąższu dyni

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.

Zobacz inne