Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

Składniki:

-500 g ugotowanych ziemniaków

-1 jajko

-3 szalotki

-2 ząbki czosnku

-5 łyżek mąki pszennej

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

Składniki na sos:

150 g świeżych pieczarek

1 łyżka oleju rzepakowego

300 g Serka topionego z pieczarkami MSM Mońki

100 ml słodkiej śmietanki

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
Smacznego!

Zobacz inne