Ser Gouda

Wyrazisty, pobudzający zapach i śmietankowy smak – to znaki rozpoznawcze sera Gouda, który jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie.

Skład

- mleko

- sól

- bakterie fermentacji mlekowej

- podpuszczka mikrobilogiczna

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna

1441

Tłuszcz

27 g

w tym kwasy tłuszczowe

18 g

Węglowodany

0 g

w tym cukry

2.5 g

Białko

26 g

Sól

1.3 g

Sposób przechowywania:

Przechowywać w temp. Od 0 do + 10 ˚C.

Śmietankowy i wyrazisty

Wyrazisty, pobudzający zapach i śmietankowy smak – to znaki rozpoznawcze sera Gouda, który jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych przedstawicieli serów dojrzewających na świecie. Charakteryzuje się sprężystym miąższem i nielicznymi, owalnymi otworami wielkości ziarna. Gouda doskonale się topi, dlatego też, świetnie sprawdza się w daniach na ciepło, takich jak pizza, zapiekanki, tosty czy fondue. To również sprawdzony dodatek do kanapek i innych szybkich przekąsek.
Do nabycia w plasterkach: 150 i 750 g i w blokach o gramaturze 3 kg oraz w wersji mini – blok o wadze 1,5 kg.

Potrawy które przygotujesz z tym produktem:

Ser gouda – najlepszy smak na świecie

Gouda to dojrzewający ser typu holenderskiego, który smakuje praktycznie każdemu. Ser żółty gouda uwielbiany jest przez konsumentów na całym świecie. Pokochali go także Polacy i wielu z nas nie wyobraża sobie tostów czy kanapek bez tego składnika. Najważniejszą zaletą tego sera jest jego delikatny, śmietankowo-orzechowy smak. Gouda należy do serów półtwardych, ma gładką konsystencję, piękny kolor i bardzo delikatny zapach.

Moniecki ser żółty gouda powstaje z najwyższej jakości mleka krowiego, od krów wypasających się na zielonych pastwiskach Doliny Biebrzy. W ofercie Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej ser gouda dostępny jest zarówno w bloku, jak i wygodnych plastrowanych opakowaniach o wadze 150 g i 750 g. Nazwa sera gouda nawiązuje obecnie do konkretnego sposobu produkcji i nawiązuje do holenderskiej tradycji.

Ser gouda – pochodzenie

Tradycyjny ser gouda wywodzi się z holenderskiego miasteczka Gouda. Stąd jak łatwo się domyślić pochodzi jego nazwa. Ser ten był tam sprzedawany na lokalnym targu, zaś wyrabiany był w okolicznych wioskach. Jego historia sięga XII wieku, kiedy to lokalni rolnicy wyrabiali go z niepasteryzowanego mleka, co na przełomie wieków uległo zmianie. Obecnie sery gouda to wszystkie wyroby półtwarde o podobnej do pierwowzoru typologii, wyglądzie i smaku.

Ser żółty gouda a zdrowie

Sery gouda spożywane regularnie w niewielkich ilościach są zdrowe, dlatego należy prostować krzywdzące opinie, jakoby był to tylko tłusty dodatek do posiłku. Jak przyznają dietetycy, sery żółte stanowią pełnowartościowe źródło cennych składników odżywczych, które dodatkowo – dzięki rozpuszczalności w tłuszczach – są wyjątkowo dobrze przyswajalne. Ser gouda zawiera także wapń, niezastąpiony w diecie dzieci i dorosłych. Znajdziemy w nim także pełnowartościowe białko, witaminy, sole mineralne i inne substancje odżywcze.

Ser gouda cena również zachęca do zakupu i tym bardziej podnosi popularność tego konkretnego gatunku. Użycie najlepszej jakości mleka, ale i prosty skład, pozbawiony konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków, świadczy o tym, że cały wyrób jest najwyższej klasy. Ser gouda doskonale zaspokaja apetyt, wzmacnia kości, ale także podnosi odporność, dlatego warto wybierać go jako zdrową przekąskę, zamiast chipsów, batoników, czy innych niezdrowych produktów.

Ser gouda - zastosowanie

Żółty ser gouda jest tak dobry, że można go jeść samego, czyli bez innych dodatków. Jednak równie dobrze sprawdza się jako składnik wielu ciepłych dań, szybkich przekąsek, prostych śniadań, wyszukanych zup i wykwintnych kolacji. Z serem gouda każdy stworzy swoje ulubione danie.

Ser gouda świetnie się topi, dlatego najczęściej znajdujemy go w ulubionych przysmakach większości rodaków. Ser gouda jest zatem najlepszy do pizzy, zapiekanek, tostów, lasagne i innych dań z zapiekanym serem. Ser gouda pochodzący z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej jest niezwykle delikatny, dlatego doskonale komponuje się też z białym i różowym winem, a nawet cydrem, stanowiąc idealną przekąskę np. na kolację w gronie przyjaciół.

Ser gouda w sposób wręcz doskonały łączy się z innymi smakami, tworząc niezapomniane kompozycje kulinarne. Co ciekawe smak sera gouda uwydatnia się w czasie zapiekania, dlatego warto podawać go w różnych formach i odkrywać nowe zastosowania.