O firmie

W malowniczym otoczeniu nadbiebrzańskich pól i lasów, z dala od zgiełku dużych miast i codziennej pogoni za uciekającym czasem, stworzyliśmy miejsce, gdzie powstaje najczystszy smak, zaczerpnięty wprost z natury. W krainie monieckich serów codzienność płynie zgodnie z naturalnym rytmem przyrody i to właśnie przyroda inspiruje nas do tworzenia tego, co najlepsze. Dzięki temu każdy powstający tu produkt charakteryzuje się pełnym i wyśmienitym smakiem, osiągniętym dzięki wykorzystaniu jedynie naturalnych składników. W MSM Mońki dbamy przede wszystkim o to, by koneser mógł wraz z pierwszym kęsem wychwycić subtelne różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami sera. Każda receptura, dzięki dopracowaniu i precyzji, może spełnić oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów, poszukujących smaków oryginalnych, intensywnych i wyróżniających się na tle produktów pozbawionych nuty wyjątkowości. To właśnie sery stworzone w zgodzie z tradycją smaku z doliny Biebrzy na nowo wzbudzą w konsumentach uwielbienie dla serów żółtych i topionych, które wypełnią codzienne menu wielobarwną gamą smaków i aromatów.
 
Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, serów topionych, masła ekstra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku. Produkcja w MSM Mońki odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP. Duże nakłady inwestycyjne w ostatnich latach spowodowały, że firma jest ciągle rozbudowywana i unowocześniana. Zakład został między innymi wyposażony w automatyczną linię do produkcji serów dojrzewających, z wydajnością do 600 tysięcy litrów mleka na dobę. Tym, co pozwala nam sprostać wymaganiom odbiorców, jest także dostarczanie naszych aromatycznych serów w wersji plastrowanej, w poręcznych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, które zapewniają pełny smak i świeżość przez wiele dni.
Codziennie dbamy o to, aby surowce, których używamy przy produkcji, były najwyższej jakości i spełniały przyjęte przez nas standardy. Dzięki stałej współpracy z zaufanymi dostawcami mleka z lokalnych gospodarstw mamy pewność, że jakość surowca jest na najwyższym poziomie. Aż 97% mleka, z których powstają nasze sery, skupowana jest w klasie ekstra. W połączeniu z najnowocześniejszą technologią pozwala nam to tworzyć produkty, które cieszą się uznaniem Klientów.
 
 



Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.


MSM MOCKI IFS 2018 pl.jpgcertyfikat_2018.jpgMSM MOCKI IFS 2018 pl 2.jpg