Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

Niezapowiedziana wizyta, leniwy weekend, pusta lodówka, brak czasu – kulinarną odpowiedzią na każdy z tych problemów jest znana wszystkim zapiekanka. Choć kojarzy się z szybkim i prostym daniem, które ma za zadanie głównie poskromić apetyt, posiada ona także zupełnie inne, wysmakowane oblicze. Zapiekane w piecu potrawy są bowiem obecne w prawie każdej kulturze i mienią się zarówno feerią barw, jak i bogactwem smaków, mimo że wszystkie powstają tylko w jednym naczyniu.

rzyrządzane w piekarniku dania jednogarnkowe różnią się między sobą w zależności od kraju, z którego pochodzą. Inspirację na zapiekany obiad można znaleźć nie tylko w kuchni włoskiej i francuskiej, ale również angielskiej, greckiej i marokańskiej. Zapiekanie może przybierać dwie różne formy – w otwartym naczyniu lub pod przykrywką.

Spod pokrywki
Jeśli bliskie jest nam stwierdzenie, że dania przygotowywane dłużej są smaczniejsze, z pewnością dość rzadko decydujemy się na przyrządzenie prostej i szybkiej zapiekanki. Warto pamiętać niemniej, że w piekarniku możemy nie tylko „zapiekać”, ale i dusić. Nieco dalszą rodziną zapiekanek są dania, które powstają w naczyniu z pokrywką. W taki sposób nie uzyska ono co prawda chrupiącej skórki, zyska jednak pełnię smaku, którą może zagwarantować tylko jeden składnik – czas. Duszone pod przykryciem w umiarkowanej temperaturze dania to idealne połączenie prostoty i smaku. Po pierwsze – wystarczy, że składniki odpowiednio przygotujemy, przełożymy do naczynia, przyprawimy i wstawimy do pieca. Dalsza część wykona się „sama”. W przeciwieństwie do pichcenia na kuchence, duszenie dań pod przykryciem w piecu nie wymaga stałego mieszania z tej prostej przyczyny, że podgrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, a nie tylko od spodu. W związku z tym gotowe będzie szybciej, a ryzyko przypalenia stanie się znacznie mniejsze. Metoda ta jest doskonała do przygotowania dań jednogarnkowych, takich jak francuski ragout, marokański tadżin, węgierski gulasz, nie wspominając o pieczeniach, duszonych rybach oraz curry.

Smak na smaku
Znacznie popularniejszym sposobem przygotowania zapiekanki jest natomiast ułożenie składników warstwowo. Dzięki temu danie będzie wyglądało estetycznie, a smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną, tworząc kompletną i wyjątkowo aromatyczną całość. Ponadto umiejętne rozmieszczenie kolejnych warstw wpłynie zarówno na smak, jak i strukturę dania. – Jednym z najpopularniejszych składników pozwalających zachować zwartą strukturę zapiekanek jest ser żółty, który jednocześnie szybko topi się w wysokich temperaturach, ale i szybko zastyga po wyjęciu z pieca – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. To właśnie tarty ser idealnie uzupełnia recepturę klasycznej, włoskiej lasagne. Innym popularnym daniem zapiekanym w piekarniku jest musaka, która wywodzi się z kuchni greckiej. Tutaj podstawą są nie płaty makaronowe, a cienkie plastry bakłażana, które dopełnia dodatek pomidorów, mięsa, sosu beszamelowego oraz oczywiście tartego sera. Ale czy komponując zapiekankę musimy kierować się konkretnym przepisem? Absolutnie nie. Aby stworzyć danie, które spełni nasze kulinarne wymagania, najlepiej w naczyniu ułożyć swoje ulubione składniki. Co ciekawe, dzięki zapiekankom z łatwością wkomponujemy do menu także te warzywa, które nieco zbyt długo leżały w kuchni. Wysoka temperatura, aromatyczny sos i towarzystwo innych składników z pewnością na nowo wydobędą tkwiący w nich aromat.

Zobacz inne