Paluchy z serem Gouda MSM Mońki
Składniki na paluchy:
placki tortilli 4 sztuki
ser gouda w plastrach MSM Mońki 12 sztuk
świeży rozmaryn 3-4 gałązki
płatki chili do smaku
Składniki na dip:
papryka świeża czerwona 2 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka konserwowa 3 duże kawałki
pomidor 1 średnia sztuka
czosnek 4 ząbki
keczup pikantny 2 łyżki
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 3 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
sól do smaku
Wykonanie:
Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chili. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły. By zrobić dip wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka. Następnie obrać ze skórki. Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe i składniki i zmiksować. Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąc z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.
Smacznego!