Nasiona w menu – niepozorny sekret zdrowia i smaku

Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.

Do niedawna najpopularniejszym dodatkiem do sałatek i zup były grzanki. Dziś ich miejsce coraz częściej zajmują prażone nasiona – jeszcze bardziej pożywne, a do tego pełne witamin i minerałów. Z ich pomocą zarówno śniadanie, obiad, jak i deser nabiorą zupełnie nowego smaku.

Zdrowie w ziarenku
Wśród nasion, które warto włączyć do menu znajdują się między innymi ziarna słonecznika, dyni, szałwia hiszpańska, siemię lniane, sezam, czarnuszka i ostropest plamisty. Dzięki nim uzupełnimy codzienną dietę w magnez, białko, witaminę E, kwasy omega-3, żelazo, selen oraz wiele innych mikro- i makroelementów oraz składników odżywczych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Z punktu widzenia zdrowia, warto sięgnąć po ziarna ze względu na bogaty skład. Nie można jednak lekceważyć tkwiącego w nich potencjału kulinarnego oraz wszechstronności, z jaką potrafią wzbogacić smak nawet najprostszych potraw.
Nie bez znaczenia pozostaje również łatwość przechowywania. Nasiona i ziarna, podobnie jak orzechy, wystarczy trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w zacienionym miejscu. W takiej formie pozostaną dobre do spożycia przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.

Kuchnia usiana smakiem
Klasykiem jest dodawanie prażonych pestek dyni i słonecznika do sałatek i kremowych zup. Warto sięgnąć po garść tych sycących nasionek także w innych sytuacjach, na przykład wtedy, gdy planujemy upieczenie domowego chleba. Z wypiekami na słono apetycznie komponuje się także wyrazista czarnuszka. Ponadto z ich pomocą przyrządzimy zdrowe batoniki energetyczne, a także domowe muffinki. – Wytrawne babeczki, dzięki odpowiedniemu dobraniu dodatków, mogą zamienić się w pożywną przekąskę serwowaną tak na ciepło, jak i na zimno. Aby stały się wyjątkowo pożywne, dodajmy do nich garść ziaren słonecznika oraz pokrojony w drobną kostkę ser żółty oraz pikantną paprykę chili. Zarówno tuż po wyjęciu z pieca, z wciąż ciągnącym się serem, jak i po wystudzeniu, zaspokoją apetyt, a dzięki papryce dodatkowo rozgrzeją od środka – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Z sezamu przygotujemy natomiast zdrową i bajecznie chrupiącą panierkę do filetów drobiowych, rybnych, jak i smażonego sera, a nawet warzyw. Nasiona chia warto wykorzystać do przygotowania treściwych deserów z dodatkiem owoców. Z kolei zmielone w domowym młynku siemię lniane oraz ostropest warto dosypywać do koktajli i owsianki.

Zobacz inne