Grill. Rytuał godny polecenia

Jest niewiele rzeczy, które łączą tak jak wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku. Wiedzą o tym wszystkie narody. Niezastąpionym punktem kulinarnych spotkań w Japonii jest sushi. Szwedzi mają fika, czyli przerwę na wypicie kawy w gronie przyjaciół lub znajomych. Obyczaj mający charakter instytucji społecznej. A my Polacy jednoczymy się przy grillu. Bo jako jeden z najbardziej gościnnych narodów uwielbiamy spotkania towarzyskie!

Grillowanie to styl życia
Grillowanie od lat bije u nas rekordy popularności. To zdecydowanie ulubiona aktywność Polaków na świeżym powietrzu – aż 66% rodaków deklaruje, że w każdy ciepły weekend urządza grilla. To okazja do spotkania, wspólnej zabawy i wypoczynku. Grillowanie to zajęcie, w którym wszyscy mogą brać udział. Jedni dorzucają coś na ruszt, inni przewracają na drugą stronę kawałki mięsa.

Co na ruszt?
Amerykanie preferują steki i kolby kukurydzy. Meksykanie uwielbiają grillować duże kawałki wołowiny. Później, pokrojone w cieniutkie paseczki, jedzą je zawinięte w Burritos lub Tacos. W Chinach przysmakiem są grillowane larwy owadów, insekty czy ptaki. Brazylijczycy z kolei delektują się ananasami i brzoskwiniami z rusztu. Przysmakiem na francuskiej Riwierze są z kolei grillowane banany.

Nasze swojskie bbq
Potrawy z grilla idealnie wpisują się w naszą wizję dobrej zabawy - są przepyszne, a do tego szybkie w przygotowaniu. Oprócz tradycyjnej kiełbasy i mięsa serwujemy coraz chętniej ryby i warzywa. Lubimy przy tym i cenimy tradycyjne potrawy. Dlatego chętnie sięgamy po ziemniaka – roślinę bogatą w witaminę C, potas i błonnik. To warzywo, jedno z naszych dóbr narodowych, genialnie smakuje serwowane z grilla. Faszerowane ziemniaki z grilla poleca szef kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Robert Muzyczka. Przygotowane według jego przepisu gwarantują tytuł grillowego MasterChefa.

Ziemniaki z grilla faszerowane szynką i Aldamerem MSM Mońki
Składniki:
- średnie ziemniaki - 4 szt.
- serek topiony kremowy z MSM Mońki - 1 szt.
- szynka wędzone parzona lub boczek - 150 g
- ser Aldamer MSM Mońki - 150 g
- szczypior - 1 mały pęczek
- czosnek - 2 ząbki
- rozmaryn - 2 małe gałązki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie według przepisu szefa kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Roberta Muzyczki:
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Następnie wystudzić i każdego ziemniaka przekroić na pół. Do każdej połówki nałożyć po łyżeczce serka topionego kremowego MSM Mońki.
Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, igiełki rozmarynu, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić wcześniej przygotowane ziemniaki. Następnie grillować je przez około 30 minut na aluminiowej tacce do grillowania, przykrywając z góry drugą tacką.
Podawać z jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem.

Zobacz inne