Czy sukces w pracy może zależeć od zawartości naszej lodówki?

Naukowcy dowiedli, że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki, osiągają o 25% większą wydajność w pracy! Co zatem zrobić, aby sprawnie wykonywać swoje obowiązki, a także mieć energię do podejmowania nowych zawodowych wyzwań? Odpowiedź poniżej.

Mocny start, czyli dobre śniadanie
Z badań wynika, że od 20 do 30% ludzi na świecie pomija codzienne zjedzenie śniadania. Posiłek ten z kolei napędza najbardziej energiczną, inspirującą część dnia pracy. Naukowcy wskazują, że nasza czujność wzrasta zaraz po jego spożyciu. Co to oznacza? Odpowiednio zbilansowany pierwszy posiłek odsunie wizję bezproduktywnego, sennego poranka i bez problemu zapewni nam „flow” od pierwszych minut wykonywania obowiązków zawodowych.
- Pożywny posiłek przyspiesza metabolizm, zwiększa energię i pomaga poprawić funkcjonowanie mózgu i nastrój - tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki. Dlatego warto zjeść śniadanie już w ciągu dwóch godzin od przebudzenia i upewnić się, że zawiera produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają glukozę do krwioobiegu, tym samym pozwalając utrzymać czujny umysł przez cały dzień - dodaje ekspert z MSM Mońki. Przykładem takiego śniadania może być kanapka z pełnoziarnistego chleba lub bułki, owsianka, czy smoothie z siemieniem lnianym.

Zdrowe paliwo
Dla wielu ludzi praca jest miejscem, w którym spędzają większość czasu. Jest to zatem naturalnie także obszar, w którym często jedzą. Przygotowywanie i pakowanie własnego lunchu i przekąsek do pracy zapobiega pokusie kupna niezdrowych smakołyków w automacie lub marnowaniu czasu na poszukiwanie miejsca, z którego można zamówić szybko jedzenie na dowóz. Dostarczając swojemu ciału odpowiednie paliwo w ciągu dnia, będziemy w stanie osiągnąć więcej i maksymalnie wykorzystać czas, nie rozmyślając o tym, skąd zamówić posiłek, albo dlaczego dostawca jeszcze nie przyjechał. Przykład zdrowego lunchu? Sałatka z brokułami (zawierają witaminę K, która zwiększa funkcje poznawcze oraz siłę umysłową), garść orzechów (zawarty w nich magnez ułatwia zapamiętywanie i sprzyja naszej efektywności) lub pełnoziarnisty makaron z sosem (makaron zawiera węglowodany złożone, dzięki którym mózg produkuje odpowiednią ilość serotoniny tj. hormonu szczęścia, która uspokaja i poprawia nastrój).

Pożegnanie z L4
Należy również wspomnieć o tych składnikach odżywczych, które są szczególnie ważne w diecie, ze względu na działanie wzmacniające naszą odporność. Należą do nich witaminy C, A i E, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz cynk i selen. Jeśli w naszej lodówce znajdą się produkty takie jak ryby, warzywa (szpinak, papryka, czosnek), kiszonki, czy nawet ser żółty (np. ser Gouda od MSM Mońki) możemy zmniejszyć w ten sposób ryzyko złapania infekcji w sezonie jesienno-zimowym i dokończyć ważny projekt, bez obawy o przymusowe pójście na L4 lub siedzenie przez komputerem z gorączką lub katarem.

Odżywanie wpływa nie tylko na to, jak się czujemy i ile ważymy, ale zmienia również to, w jaki sposób działamy. Wszyscy mamy świadomość, że nie jest łatwo utrzymać energię i koncentrację przez 8 godzin w pracy. To pierwsze, drugie śniadanie lub lunch mogą spowodować, że znajdziemy rozwiązanie trudnego problemu, nie zabraknie nam cierpliwości lub stworzymy projekt, który zachwyci klientów.

Zatem...czy już zaplanowałeś, co jutro zjesz, aby osiągnąć sukces?

Zobacz inne