Przekąski
Składniki: ser żółty Gouda MSM Mońki pomidory pieczarki papryka filet z kurczaka oliwki bazylia, oregano, pieprz
Przygotowanie:
Składniki ułożyć na płycie grzejnej urządzenia. W patelenkach umieścić ser. A następnie włożyć je pod nagrzany grill. Można zapiekać dowolne składniki, należy tylko pamiętać, aby nie napełniać patelenek zbyt wysoko. Zbyt duża ilość składników na raz, może sprawić, że nie upieką się one równomiernie, zaś ser może się przypalić.

Smacznego!
Składniki: 1 dynia Hokkaido ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku 1-2 ząbki czosnku świeża papryczka chili sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. aż się przyrumieni. Posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści.

Smacznego!
Składniki: 200 g (2 opakowania) serka topionego MSM Mońki 1 łyżeczka papryki 1/3 szklanki mleka ewentualnie łyżeczka parmezanu duża paczka nachosów
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami.

Smacznego!
Składniki: 3 arkusze ciasta francuskiego 10 łyżek startego sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na równej wielkości trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie. Na każdym trójkącie położyć po łyżeczce startego sera żółtego. Brzegi posmarować białkiem. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Ważne, aby rogaliki zwijać z początku nieco luźniej, a potem bardziej ściśle. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem. Do croissantów można dodać również konfitury lub czekoladę.

Smacznego!
Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 duże plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki 4 plasterki szynki 2 jajka 2 łyżki masła sól pieprz keczup
Przygotowanie:
Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Na patelni, na odrobinie masła, usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz, a na górze położyć jajko sadzone.

Smacznego!
Składniki: 2 większe cukinie 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku 2 ząbki czosnku natka pietruszki 100 g boczku wędzonego oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zdjąć z rusztu upieczone plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość położyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natka pietruszki.

Smacznego!
Składniki: 10 większych pieczarek 70 g sera Edamskiego MSM Mońki sól pieprz mielony
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i umyć, następnie wyciąć ogonki, oprószyć solą i zmielonym pieprzem. Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować ok. 10 min. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką, aby ser ładnie się zapiekł.

Smacznego!
Składniki: ser żółty Morski MSM Mońki w bloku czarne oliwki plasterki marchewki
Przygotowanie:
Ser Morski pokroić na średniej wielkości kostkę i nadziać na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki. Koreczki doskonale smakują w duecie z czerwonym winem.

Smacznego!
Składniki: 4 filety śledziowe a’la matias 20 dag sera żółtego Aldamer MSM Mońki papryka czerwona marynowana
Przygotowanie:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć i pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty w mniejsze paseczki. Całość spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka i ponownie śledź.

Smacznego!
Składniki: świeże, twarde gruszki ser żółty Aldamer MSM Mońki kilka kostek ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić na połówki, a następnie usunąć z nich gniazdka z pestkami. Następnie pokroić owoce na ćwiartki i wyłożyć na talerz. Między kawałkami gruszek umieścić grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypać startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser można podawać z czerwonym winem.

Smacznego!
Składniki: 3 placki tortilli 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy sałata strzępiasta czerwona i zielona pieczarki świeże szynka w plasterkach szczypior
Przygotowanie:
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku. Można podawać jako przekąskę między posiłkami.

Smacznego!
Składniki: 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku 75 ml oleju 220 ml jogurtu naturalnego 2 jajka pół łyżeczki soli pieprz, papryka ostra lub chilli natka pietruszki i zioła prowansalskie Dodatkowo: 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!
Składniki: 8 szparagów białych konserwowych 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki 2 jajka 3 łyżki mąki bułka tarta, olej do smażenia 4 połówki brzoskwiń konserwowych 4 łyżki żurawiny ze słoiczka kilka gałązek świeżych ziół
Przygotowanie:
W plaster szynki i plaster sera zawinąć po dwa szparagi (szynka na wierzchu). Panierować w mące, jajku, bułce tartej, znowu w jajku i bułce. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z brzoskwinią i żurawiną udekorowane świeżymi ziołami.

Smacznego!
Składniki: 200 g świeżych brokułów 10 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki dwie łyżki oliwy z oliwek 3-4 suszone pomidory w zalewie łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: Ser w plastrach pokroić w średniej grubości paseczki. Brokuły polać łyżką oliwy z oliwek i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować dressing: drobno pokrojone suszone pomidory wymieszać z drugą łyżką oliwy i octem, doprawić solą i pieprzem. Brokuły ułożyć na grillu i piec od 5 do 8 min. Pod koniec grillowania na warzywa ułożyć plasterki sera, a kiedy się rozpuści, przełożyć całość do miseczek.

Smacznego!
Składniki: ser żółty Aldamer MSM Mońki lub Edamski w bloku dobrej jakości miód Przygotowanie: Ser żółty pokroić w kostkę lub porwać, tak aby powstały serowe bryłki. Następnie podgrzać sam miód, tak aby był płynny i klarowny. Jego temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza – w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości.

Smacznego!
Składniki: 200 g sera żółtego Gouda MSM MOŃKI 400 g łagodnego sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki 1/2 szklanki białego wytrawnego wina łyżeczka soku z cytryny ząbek czosnku łyżeczka mąki ziemniaczanej pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do wysmarowanego czosnkiem kociołka wlać pół szklanki białego wina, dodać łyżeczkę soku z cytryny i starty lub pokrojony w drobne kawałeczki ser. Całość podgrzewać aż do roztopienia się sera. W przypadku, gdy powstała masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić, dodając odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Masa serowa bardzo szybko zastyga, kociołek należy więc stale podgrzewać.

Smacznego!
Składniki: 20 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku 1 marchewka 2 jajka 50 ml śmietany 18% pęczek szczypiorku 10 krewetek ząbek czosnku
Przygotowanie: Ser i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Krewetki lekko podsmażyć na maśle z małą ilością czosnku. W małych kieliszkach układać warstwami: ser, marchewka, jajko, śmietana, szczypiorek, krewetka.

Smacznego!
Składniki: paczka krakersów 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku czerwone winogrona jogurt grecki
Przygotowanie: Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.

Smacznego!
Składniki: 8 świeżych fig 4 plasterki sera żółtego Aldamer MSM Mońki 4 plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie: Na każdy plaster szynki położyć plasterek sera i ciasno zrolować. Każdą roladkę przeciąć na pół i umieścić w figach nadciętych na cztery części. Zapiec w piekarniku (200°C) aż ser się dobrze rozpuści.

Smacznego!